Hamiltons kök på topp fem i Årets Förskolekök 2015

Vårt förskolekök är rankad femma av White Guide Junior i Årets Förskolekök 2015! Bedömningen är gjord av en jury som provat luncher i drygt 300 skolor och förskolor runt om i Sverige.

Det brinner en eld i köket på Hamiltons förskola

Så inleder juryn sin motivering, och så här lyder fortsättningen:
”Hamiltons kök i Helsingborg kan vara årets största överraskning. Om pedagogiken är inspirerad av Reggio Emilias filosofi, är gastronomin präglad av Miljana Vulovics stora hjärta och smittande skratt. Här har vi en kock som inte bara lagat mar, utan som besjälar hela förskolan på ett sätt som inte kan undgå någon. Hennes vision formuleras ungefär så här: mindre kött, mer grönsaker och baljväxter, hälsoveckor är bra, rawfood är också bra, barnen ska få vara med i köket och laga mat, föräldrarna måste prova maten innan de yttrar sig, vi ska odla egna örter och kryddor på gården, baka bröd ska man göra regelbundet, matsvinnet ska försvinna helt, rester ska tas tillvara, bovete, linser och pumpafrön är fantastiskt gott!.”

Läs hela motiveringen och mer om vår utmärkelse Årets Förskolekök på www.whiteguidejunior.com

Vår kock Miljana mottog utmärkelsen på White Guide Junior-galan i Malmö 1 september.
– Maten är en viktig del i våra liv och därför är det viktigt att låta barnen vara delaktiga i köket. Jag är väldigt stolt och glad  över vår femte plats  med tanke på vilka som nominerats i år och jag är taggad att ytterligare utveckla våra hållbara tankar  tillsammans  med barn och pedagoger!

– Det är otroligt roligt och hedersamt att få denna utmärkelse, säger förskolechef Marie Delander Adnerhill. Vi alla på förskolan vet vilken pärla vi har i Miljana och det är extra roligt att White Guide håller med.

Klimatsmart mat

Miljana jobbar med klimatsmart mat och att utveckla de vegetariska rätterna. Barnen utmanas i att få prova och smaka olika livsmedel som de kanske vanligtvis inte får hemma så som torkad bovete, pumpa, linser, chiafrö, matvete och psylliumfrö. Miljana tillagar mat från olika delar av världen för att barnen ska få lära sig om andra matkulturer.

All mat tillagas från grunden och det finns ett aktivt matsvinnsarbete. Dessutom har Hamiltons förskola den högsta andelen ekologisk mat i Helsingborg, hela 83 procent i senaste mätningen (2016).

Läs mer om vår goda mat.